Några färdiga bullar blev det. Faktiskt 36 stycken. Smält 100 gram smör och ha i 4 dl mjölk, värm till 37 grader. Smula 1 paket jäst i en bunke och häll över mjölk/fett. Rör i 1 tsk salt, 1 dl socker, 1 paket saffran och ca 1-1,2 liter mjöl. Jäs 20 minuter. Knåda ut och dela till 36 bullar. Rulla och skruva dem till en lussekatt. Låt jäsa på plåt till dubbel storlek och pensla därefter med ägg och tryck dit några russin. Kör på 250 grader i mitten av ugnen ca 7 minuter.
Till lunch skulle vi äta Falafel, men det blev i stället kikärtsbiffar. Jag misslyckades med smeten, den blev alldeles för lös och var omöjlig att rulla. Jag plattade till den istället och stekte i olivolja till biffar. Till detta ris, grönsaker och vitlökssås.
Kikärtsbiffar: 1 paket kikärtor, 1 ägg, 2 msk maizenamjöl, chili, 2 vitlök, spiskummin, koriander, salt och peppar. Vitlökssås: creme fraiche, vitlök, vatten, saltgurksspad, salt och peppar.
Grönsaker: bladspenat, paprika, gurka och tomat.
På eftermiddagen pyntade vi. Det var inte mycket av pyntet som kändes bra. Jag hade virkade tavlor, trasiga servetthållare och några fula tomtar. Jag har inget överflöd av julpynt om man säger så och jag kommer välja pynt med omsorg framöver. Jag ska gå på rean efter jul och se om något faller mig i smaken. Rött som är julens färg, är inte riktigt min färg. Nu har jag fått till det och det känns okey. Bara granen kvar och den tar vi in fjärde advent är det tänkt.
Eftermiddagsfikat blev självklart Lussebullar tillsammans med apelsin, pepparkakor och varm choklad. Värm mjölk och ha i strösocker och kakao efter smak.
Trötta slår vi nu in julklappar efter middag och läggning av de små. Middagen blev Köttfärsbiffar med Svampsås och Potatis
Stek gul lök, blanda med nötfärs, s&p. Gör till biffar och stek. Såsen: Lägg trattkantareller i blöt. Fräs svamp tillsammans med lök, häll över en grädde, soya, s&p, svampbuljongtärning. Koka ihop.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar