söndag 29 maj 2011

Söndag 29 Maj

Morsdag. Idag slapp jag gå upp först, det var skönt. Föutom ett par nya skor och en vegetarisk kokbok har jag fått frukost, lunch och middag serverad och lagad idag och lite egentid på soffan. Rena lyxen.

Eftersom min man har lagat all mat och all mat var hans ideér och recept så följer nu text från min gästbloggare och hjärtevän.

... vi kan börja med det jag inte gjorde. Croissant på morgonen. Blev inget av det, när smördegen var kvar i frysen. Enligt inspiration från vår fina utflykt på Bohusleden när vi fick croissant till frukost vid vindskyddet. Det som faktiskt var framtaget var en köpt tårta och kycklingfileer till middagen.

Till lunch blev det något som aldrig lagats förut. Receptet såg så tråkigt ut att jag gjorde en egen rätt. Modigt när man ska vara gästbloggare, men det visste jag inte då. Kanske därför jag blev det? Nu är det inte så att jag aldrig lagar mat hemma bara för frun har en blogg, utan det gör jag och även det tas med på bloggen. Vi börjar med den här röriga grönsakslåda eller asiatisk grönsaktsgratäng eller vad man nu ska kalla den?

Jag gjorde så här:
Fräs morötter (3 st) och gul lök (2 st),  blanda i hackade rädisor (~10 st) och paprika (1st) efter ett litet tag. Tillsätt en burk krossade tomater, lite vitlök, limesaft (2-3 matskedar), salt, koriander och peppar. Skiva zucchinin fint (2 st) och lägg ut de så de bildar ett lager som täcker formen. Varva med grönsakssåsen och bladspenat. Riv lite färsk ingefära mellan varje lager (gick åt sammanlagt en ingefära stor som två matskedar ). Toppa med ost och lite svartpeppar. Låt stå inne i 20 min på 200 grader. Matenfick en frisk syrlig smak och kändes som en riktig vitaminbomb. Vår lillis tyckte inte det var någon höjdare.

Till eftermiddagsfika fick det bli en köpt tårta, en schwarzwaldtårta. Klart mer estetiskt tilltalande jämfört med förra veckans bakelse för att fira svärmor mors dag, men inte godare.


Till middag blev en rätt till jag aldrig gjort, men nu följde jag receptet. Det blev Kyckling Marengo. För oss lite mindre pretentiösa så är det en kycklinggryta med tomat, lök och champinjoner. Egentligen ska det vara en hel kyckling, men jag fräste 3 stycken filéer som jag hade delat i mindre bitar.  Istället för smålökar tog jag några lite större lökar och hackade de också i bitar. Dessa frästes med tillsammans med champinjoner. Tippa över efter hand allt det frästa i en gryta.

Nu kom ett svårt moment, pudra stekpannan med mjöl (1.5 msk) och vispa ihop det med lite vatten. Detta ska bli en redning. För mig blev det bara en massa klumpar, men det gjorde inget för det syntes inte i slutresultatet! Tillsätt svampspadet (om ni har köpt hela champinjoner), 1.5dl matlagningsvin, en burk hela skalade tomater och en buljongtärning. Krydda med salt, peppar och två hackade vitlöksklyftor. Rör ihop det och låt koka i trettio minuter. Till detta serverade vi ris, som med fördel kan sättas på när man slängt ihop grytan. Servera även med lite sallad och brynt vitt bröd. Det smakade bra och var lätt att göra. Vår lillis åt inte det här heller... Inge mera tårta mitt på dagen för den lilla grabben.


2 kommentarer:

  1. Bra gjort gästbloggar´n!!! =)

    SvaraRadera
  2. Du måste ha ärvt talangen på fädernet !
    Mor

    SvaraRadera