lördag 15 januari 2011

Lördag 15 Januari

Storhandlar. Scanningen var ur funktion idag, så vi fick handla på det gamla vanliga viset. Till lunch blev det ugnspannkaka, smet gjorde vi innan vi for till affären.

Min man gör fantastisk god pannkaka, här är receptet. 3-4 ägg, 8 dl mjölk, 4 dl vetemjöl, 75g smör. 200 grader i 30 minuter. Servera med sylt. Här jordgubbssylt.

Under dagen fixade vi för morgondagens fika. Maken gjorde sockerkaka. Den brukar bli grymt saftig. Den innehåller 250 g smör, 4 dl socker, 1 msk vaniljsocker, 4 ägg, 5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 1 dl vatten. Gräddas i 55 min på 175 grader.

Jag började med citronmarängpajen. Jag gräddade botten i en pajform: 3dl mjöl, 2 msk vatten, 125 gr smör. 225 grader i 15 minuter längst ner i ugnen. Sen gjorde jag smeten: 4 dl vatten, 2 dl socker, 1 1/4 dl maizena, citronsaft fr 2 citroner. Koka upp rör ordentligt. Häll i 4 äggulor och koka upp, ta bort genast och rör om, ha sist i zest fr 2 citroner och 1 msk smör. Botten och smeten får svalna och i morgon gör jag resten.

Till middag blev det risotto och kycklingfile med ruccola och tomat.
Scharlottenlök och avorioris fräses i smör. Häll i matlagningsvin, hönsbuljongtärningar och vatten. Koka i 20 minuter. Salta, peppra och ha i parmesanost. Kycklingfilen kryddar jag och kör sedan ca 20 minuter i ugnen på 200 grader.

4 kommentarer:

  1. Heter det inte deg?

    SvaraRadera
  2. Så här såg en bridgemiddagsmeny ut på Långåker i går.
    Förrätt: hummersoppa (burk)toppad med räkor dill och krutonger och till den serverades ett glas sherry
    Huvudrätt: caeur de filet provencale med grönsallad och rött vin
    Efterrätt: Vaniljpannacotta ( äkta vaniljstång så det blev prickigt) med hallonsås o kaffe Mums fillibabba !

    SvaraRadera
  3. Det lät väldigt gott. Jag älskar hummersoppa. Nu har ni ökat på förväntningarna till nästa Långåker resa...

    SvaraRadera