torsdag 29 december 2011

Torsdag 29 December

På förmiddagen åkte vi pulka. Det är kul för Lilleman att han får tillfälle att åka pulka. När vi for hit var det 12 plus grader hemma.
Till Lunch åt vi Potatisplättar med Bacon och Lingon. Pressa kokt, kall potatis. Blanda i ägg och mjölk. Ha i vetemjöl tills smeten är lagom tjock. Salta och peppra. Stek på hög värme. Lägg bacon på bakplåtspappar. Kör på 200 grader ca 15 minuter i ugnen.

På eftermiddagen kom kusinerna och det var fullt hus. Fullt av liv. Det är lite festligt eftersom vi sällan ses. Svärmor och svärfar bjöd på trerätters. Vi började med Caviar fylld Avokado. Creme fraiche, rödlök, dill, citron och caviar.

Till huvudrätten blev det Oxfilé Provencale med Råstekt Potatis. Bryn köttet runt om i en panna, stek färdigt i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen blir 69 grader. Skiva. Skiva potatis och kör i ugnen på 225 grader ca 20 minuter. Lägg i form och lägg på det skivade köttet uppepå. Toppa med vitlökssmör; smör, vitlök och persilja. Ställ in i ugnen några minuter och låt smälta.

Till dessert blev det Glöggcheesecake, mycket gott. Mixa 75 gram smält smör och 150 g pepparkakor. Tryck ut i en form med löstagbar botten. Rör ihop 200 gram philadelpiaost, 2 dl creme fraiche och 1 dl socker. Vispa 2 dl grädde och vänd ner i ostkrämen. Lägg 3 gelatinblad i blöt smält i 1 dl varm glögg och vänd ner även det i ostkrämen. Bre ut i formen. Stå kallt i några timmar. Lägg 3 gelatinblad i blöt, igen. Värm 2 dl glögg och smält i glöggen. Häll över kakan. Låt stelna. Spritsa över grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar