lördag 31 december 2011

Lördag 31 December Nyårsafton

Dagen började tidigt som vanlig, men med en härlig nyårsfrukost. Gravlaxsmörgås med Hovmästarsås.
Svärfar hade lagt in egen gravlax 60/40 salt/socker, vitpepparkorn. Till detta hovmästarsås: senap, socker, vinäger, olja, dill, s&p.
Till lunch åt vi farmors berömda Pannkakor med Blåbärssylt och Grädde. Ägg, mjöl, mjölk, salt, peppar, smör.
På eftermiddagen åkte vi till kusinerna och fikade. Barnen, stora som små åkte snowboard, bräda och pulka. Lilleman fick prova skidor för första gången. Det var kul att se honom ta sina första stapplande skidtag.
När vi kom hem till värmen igen stod Svärfar i köksförkläde. Det var full förberedelse för kvällens middag. Nu i skrivande stund har vi ätit två rätter. Vi har tagit natta barn och blogguppehåll. Efterrätten får jag skriva om imorgon.

Till förätt blev det Räkbakelse med Ostkrokar.

6 bakelser: Blanda 200 g färskost, 2 dl creme fraiche, citronskal fr halv citron och 2 tsk citronsaft. Vispa tills den går att bre. Blanda ner 1/2 dl gräslök, 1 msk pepparrot. Hacka 100 g räkor, finhacka 1/2 fänkål och bland i dessa i hälften av smeten, salta och peppra. Stansa ut runda bitar av formbrödet, använd ett glas. Varva smeten och bröd. Bre smeten utan räkor runt bröden. Tryck dit 2 dl mixade ostkrokar. Dekorera med 100 g räkor, dill, ciron och löjrom. En höjdare!!

Till Huvudrätt blev det Biff Rydberg, även det mycket gott.
Stek oxfilé i bitar i smör, salta och peppra. Tärna potatis och kör i ugnen, salt, peppar och persilja. Stek hackad lök. Blanda allt på tallriken och häll över rå äggula.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar