Påsken fortsätter med sol och lagom ansträngande aktiviteter. Idag försökte vi köpa en keps till Lilleman i de vanliga kedjorna. Det blev ingen, för som vanligt var det Rock eller Jordgubbe att välja emellan. Lika irriterande som vanligt. Den enda glada färg som lyser upp pojkavdelningen(varför det nu är indelat pojk/flick från första början vet jag inte) det är röd. Röd som en jultomte. Rött är fint, men BARA rött, räcker det? Inte för mig i alla fall.
Nog om det för nu. Dagens lunch blev Älgstek i Lergryta med Pressad Potatis. Det är något man bara får hos sina föräldrar och svärföräldrar. Är det sista generationen som gör stekar med god brunsås till? Kanske borde jag med, men än så länge hör det min mammas generation till.
Här följer receptet för de som vill ha: 1,5 kg älgkött alt nöt, s&p, 2 morötter 1 röd lök, 6 anjovisfiléer, 1,5 msk sirap, 1,5 msk vinäger, 1st lagerblad, 5st kryddpepparkorn, 5st vitpepparkorn, 4 dl vatten. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg det i en genomfuktat lergryta. Tillsätt alla tillbehör och häll på vattnet. Lägg på locket och kör i ugnen i 225 grader i 2,5 timme. Sila av skyn och använd till såsen: 5 dl sky, 3 msk vetemjöl, 2 dl grädde, peppar och soya. Skär köttet. Det är mört som bara den.
På eftermiddagen matade vi änder(och en och annan mås) med Mariekex vid Motala Ström. De kräsna fåglarna tyckte Mariekex var lite hårt, så de åt bara upp dem om de legat i vatten ett tag. Lilleman tyckte det var kul. Efter det satt vi ute i solen på Färgargården och fikade.
Till kvällsmat blev det Bertils Söndags Torsk alá min mamma. Om ni följt med i min blogg så vet ni att det innebär utan vin och utan grädde. Det blev i alla fall gott. Här är mammas recept. 4 dl vatten och 2 dl matlagningsgrädde, 2 fiskbuljongtärningar, 4 msk mjöl, 2 msk margarin, 2 msk citronsaft. Koka upp efter du rett den och lägg i torskbitar koka 10 minuter. Servera med dill, kokt ägg och tomat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar